Power BI update november 2023

Dit behandelen we:

De november Power BI update; hier de leukste nieuwe features op een rij!

๐—ก๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ถ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐—น๐˜€: ๐—•๐˜‚๐˜๐˜๐—ผ๐—ป ๐˜€๐—น๐—ถ๐—ฐ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฅ๐—ฒ๐—ณ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ ๐—น๐—ฎ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐˜€
Er is een nieuwe slicer visual met veel meer mogelijkheden en Reference labels is een soort verbeterde Multi row card.

๐——๐—ฎ๐˜๐—ฎ ๐—บ๐—ผ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฐ๐—ฒ ๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ

Sinds april is de preview functie gelanceerd waarbij je het datamodel in service kan aanpassen. Het is nog niet gelijk aan Power BI Desktop, maar deze maand komt het weer iets dichterbij. Je kan nu een tabel als datumtabel markeren en ook is het nu mogelijk om alle tabellen en kolommen te hernoemen of verwijderen.

๐——๐—ฎ๐˜๐—ฎ ๐—ฒ๐˜…๐—ฝ๐—น๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฐ๐—ฒ

Makkelijk je data exploreren zonder naar Excel te hoeven. Hoe je het wendt of keert, vaak vinden eindgebruikers het fijn om een draaitabel met de data te maken. Of zelf gebruik ik het ook nog weleens voor datavalidatie. Dit kon sowieso al door de dataset te exporteren naar Excel, maar vanaf nu kan je dit gewoon in Service doen.

๐—ฉ๐—ถ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐˜๐—ฎ๐—ฏ๐—ฒ๐—น ๐˜๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐—ป

Ook hier weer, sommige eindgebruikers zien data graag in tabelvorm in plaats van visual. Waar ik meestal een tabel toevoeg met ongeveer dezelfde informatie als in de visual, hoeft dat niet meer! Wanneer je een rapport bekijkt in service, kan je nu via het Weergeven knopje kiezen voor โ€˜Visuals weergeven als tabellenโ€™. Dan worden alle visuals omgetoverd naar een simpele tabel en hoef je hier geen extra rapportruimte voor te bewaren.

๐—–๐—ผ๐—ฝ๐—ถ๐—น๐—ผ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฃ๐—ผ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ ๐—•๐—œ ๐—ถ๐—ป ๐—™๐—ฎ๐—ฏ๐—ฟ๐—ถ๐—ฐ

Met Fabric wil Microsoft een verbeterd, compleet analytics platform bieden. Met dit nieuwe platform zijn er ook leuke toevoegingen voor Power BI. Zo kan je met Copilot een rapport bouwen zonder al te veel kennis. Je gaat via Service naar een dataset en je kiest voor Automatisch een rapport maken. Copilot analyseert het datamodel en de correlaties en geeft je vervolgens een rapport met diverse visuals. Uiteraard moet je deze zelf controleren en biedt het waarschijnlijk niet alle benodigde informatie. Maar het is zeker een leuke toevoeging om wat inspiratie op te doen of om mee te beginnen als je nog helemaal nieuw bent in Power BI.

๐——๐—”๐—ซ ๐—พ๐˜‚๐—ฒ๐—ฟ๐˜† ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฒ๐˜„ย 

Deze preview functie laat je DAX queries runnen op je datamodel. Als je deze aanzet, komt er een extra tab onder Modelweergave te staan. Hier kan je DAX queries runnen en evalueren en snelle queries op je tabellen laten maken. Ook kan je een volledig overzicht krijgen van al je meetwaarden en deze hier makkelijk aanpassen. Dit zijn een aantal van de mogelijke toepassingen.
Het mooie is dat je op deze manier met DAX je model kan exploreren en je hoeft niet meer naar een externe tool om je DAX query te evalueren.

Het is al aardig wat tekst, maar het is nog niet eens de volledige lijst. Ga daarvoor naar:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-november-2023-feature-summary/#post-25278-_Toc150852524

Deel dit artikel

Officiรซle opening van TITAAN in Den Haag

activiteiten

Op 7 september vindt de officiรซle opening van TITAAN plaats.

We nodigen je uit om samen met oprichters en marktleiders uit verschillende sectoren รฉรฉn van de grootste innovatiehubs van Nederland persoonlijk te ervaren. Het is een plek waar ideeรซn bloeien en innovatie gedijt.

Join the grand opening!

Onze favoriete artikelen
Podcast
Wij maken een podcast!
Medicine for Business maakt een podcast waarin er met
specialisten gepraat wordt over de zorg van de toekomst.
Ontdek