20 april 2021

Power BI dienstverlening

Van data naar informatie & kennis

Een grote vraag vanuit de gehele organisatie naar Datavisualisatie-software om o.a. rapportages en dashboards te kunnen ontwikkelen.

Het doel

Selfservice - BI

Het huidige business intelligence platform bij het UMCU in Utrecht was niet geschikt voor selfservice-BI en kan daardoor niet breder worden ingezet in de organisatie. Het doel was hier selfservice-BI implementeren voor alle domeinen binnen de organisatie.

Aanvraag

Datavisualisatie software

De vraag vanuit de organisatie is om datavisualisatie-software voor o.a. rapportages en dashboards te kunnen ontwikkelen. Hierbij is als belangrijke voorwaarde gesteld dat deze software ook voor selfservice-BI kan worden ingezet. Er is gekozen om hier PowerBI voor te gebruiken.

De belangrijkst gestelde voorwaarde is, dat er voldoende resources en tijd beschikbaar zijn om alle rapportages centraal te bouwen en daarbij centraal over voldoende inhoudelijke kennis te beschikken.

“Power BI, easy to learn, sometimes hard to master”

Aanpak

Inventarisatie

Eerst heeft de IT-afdeling van het UMC geïnventariseerd bij de eindgebruiker wat ze wilden en waar ze nu staan. Uit deze inventarisatie werden een aantal van onze vragen beantwoord. Vragen zoals: Waarom wil je PowerBI gebruiken?; Worden rapportages divisie/directie of afdeling overstijgend, gebruikt?; Wat voor kennis en kunde heb je op dit moment?; en wat betekend dit voor de beheerlast (taken en uren) voor het gebruik van Power BI?, welke dienstverlening kunnen wij vanuit IT verwachten.

Demo

Mogelijkheden van Power-BI

Daarna zijn we met het UMC in gesprek gegaan. We hebben een demo gegeven van de mogelijkheden van Power BI.  Vervolgens hebben we het doel aangepast naar een passende dienstverlening . Hierin is vooral gekeken naar een volledige dienstverlening en niet alleen naar een techische PowerBI oplossing. Denk hierbij aan het intake proces, helpdesk proces en PowerBI support afdeling, gebruikerscommunity waarin key-users uit verschillende domeinen kennis kunnen delen en een adoptieprogramma.

Adoptie

Gebruik, beheer en uitbreiding

Tot slot zijn we het adoptie proces in gegaan. We hebben ervoor gezorgd dat het gehele platform gebruikt, beheerd en uitgebreid kan worden door de IT-afdeling van het UMC. Er is ook een externe omgeving waar ze extra kennis kunnen opdoen.

Resultaat

Selfservice Power-BI platform

Er is door Medicine for Business een PowerBI platform opgezet en ingericht welke organisatiebreed gebruikt wordt.
Op dit moment moment verzorgt Medicine for Business interne trainingen om de kennis en vaardigheid van PowerBI te verhogen.

Medicine for business heeft goed werk geleverd en verder weet ik even niet wat er in deze quote kan staan behalve deze tekst.

[naam]

[functie]

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je helpen?

We hebben ervaren experts op het gebied van data analytics en data management, en we kunnen je helpen bij het oplossen van eventuele problemen die je ondervindt bij het gebruik van Power BI. Of het nu gaat om technische problemen, het optimaliseren van rapportages of het integreren van Power BI met andere tools, wij staan klaar om je te helpen. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als u hulp nodig heeft bij Power BI!