In het digitale tijdperk vormen data de bouwstenen voor goed onderbouwde beslissingen, goedlopende processen en innovatieve businessmodellen. Hoe mooi zou het zijn als je een gebruiksvriendelijke en krachtige tool tot je beschikking hebt, die niet alleen complexe gegevens in enkele minuten tijd vertaalt naar concrete inzichten, maar ook data omzet in een mooi en helder overzicht dat voor iedereen te begrijpen is?

Het door Microsoft ontwikkelde Power BI is zo’n stukje digitaal gereedschap. In dit blogartikel laten we zien waarom (kennis van) Power BI ook van toegevoegde waarde is voor jouw organisatie. Doe er je voordeel mee en lees hoe je de voordelen en mogelijkheden van dit handige stuk software snel doorgrondt en optimaal benut!

Wat is Power BI?

Power BI is een door Microsoft ontwikkelde tool voor het visualiseren van data. Het voornaamste doel van het programma? Business intelligence (het gestructureerd verzamelen en analyseren van gegevens) beschikbaar maken voor de eindgebruiker, ook als die persoon niet direct een doorgewinterde whizzkid is.

 

Je kunt allerhande data combineren en de informatie die daar uitrolt weergeven in inzichtelijke dashboards. Een oplossing die dus helemaal aansluit bij de manier waarop we als visueel ingestelde mensen de wereld zien. Power BI is af te nemen als SaaS-oplossing (Software as a Service), maar ook als onderdeel van Microsoft 365.

De 5 redenen om met Power BI te werken

Maar wat zijn nu de concrete voordelen van Power BI in jouw situatie? We zetten de belangrijkste benefits op een rij.

  1. Bruikbaar voor data uit alle werkvelden

Power BI is bruikbaar voor verschillende datatypen uit alle werkvelden. Je kunt dus  bijvoorbeeld in één rapportage data verwerken uit je urenregistratiesysteem in Azure, het EPD in SQL, én losse databestanden.

  1. Betaalbaar

Werken met Power BI is niet duur. Met de gratis versie kun je al nagenoeg alles. Wil je samenwerken met je team aan dezelfde rapportage, en deze delen met de hele organisatie? Dan kost de betaalde versie Power BI Pro je minder dan een tientje per gebruiker per maand.

  1. Gebruiksvriendelijk

Power BI is ook een gebruiksvriendelijk programma. De leercurve is niet heel steil, onder meer omdat je gebruik maakt van voorgedefinieerde rapporten en dashboards (de zogenoemde ‘solution templates’). De ‘language queries’ tonen je bij het stellen van vragen bovendien automatisch de relevantste data.

 

Werken met Power BI is ook lang niet zo complex en minder tijdrovend dan het gebruiken van Excel. Je hoeft niet te werken met formules en veel minder handelingen uit te voeren voor het invoeren, analyseren en visualiseren van data.

  1. Eenvoudiger in teams werken

Rapporten en dashboards delen met collega’s en teamleden is makkelijk in Power BI. Bovendien functioneert de tool op zowel mobiele als klassieke apparaten. Het maakt dus niet uit of je werkt op je desktop, smartphone of laptop; Power BI is altijd inpasbaar. Je kunt het ontwerp van dashboards zelfs specifiek afstemmen op smartphonegebruik, zodat je ze ook op een klein scherm goed bekijkt.

 

  1. Geïntegreerd met alle Microsoft-producten

Een zeker ook niet onbelangrijk voordeel van Power BI is dat het programma is geïntegreerd met alle andere Microsoft-producten. Zo mail je vanuit Power BI waarschuwingen als een KPI onder of boven een bepaalde waarde komt, publiceer je rapporten rechtsreeks in PowerPoint, of open je deze in Teams om ter plekke met je collega’s te sparren. Uiteraard ontsluit je ook data uit andere Microsoft-producten probleemloos met Power BI en ben je gegarandeerd van de veiligheid die je van Microsoft gewend bent.

Benieuwd?

Wil je Power BI zelf graag een keer in actie zien en met het programma leren werken? Volg dan een van onze Power BI-trainingen en ontdek hoe deze veelzijdige tool je helpt bij het visualiseren van data en optimaliseren van beslissingen!